Vremenska paradigma klimatskih promena

Paradoks globalnog zagrevanja i hlađenja je u jeku. Paradigma se zahuktava. Ogromne emisije ugljen dioksida, freona, čađi i tako redom dovode do toga da se odbijeno zračenje od sunca mnogo duže zadržava i apsorbuje u atmosferi. Ovo povećava prosečnu temperaturu.

 

Sa druge strane naučnici nas uveravaju da se klima na zemlji oscilatorno menja na svakih nekoliko miliona godina. Dokazi u vidu promene magnetnog polja su prisutni i o njima smo pisali.

Postavlja se pitanje, šta će biti sa klimom na planeti Zemlji u narednih nekoliko godina, decenija, vekova?

Evo nekoliko iskustvenih primera iz donjeg BBC dokumentarca:

Pozdrav i dobrodošli u Švajcarsku, da vidite ono što ja vidim. Ja sam David Shukman. Alpi se menjaju neverovatnom brzinom. U proteklih nekoliko meseci, pitali smo vas, da podelite sa nama vaše komentare o tome šta vi primećujete u vašoj sredini. Da li ima nekih promena? Na hiljadu njih je odgovorilo na ovo pitanje.

Mi smo u zimskom odmaralištu Wengen, na Alpima. Ovo je jedno od prvih mesta gde je industrija skijanja počela da se razvija. Na nekim od ovih polja, danas, jedva i da vidim sneg. Međunarodni izveštaji za ovo mesto prognoziraju još težije uslove u budućnosti. Da vidimo ko ovde živi, da li žitelji primećuju neke promene.

Pisalo nam je nekoliko naših gledalaca.

Da vidimo šta imaju da kažu.
Izgubio sam 70 krava prošle godine, zbog toga što kiša nije pala četiri godine. Suša je očekivana ovde, ali ti ciklusi su sve kraći. Ranije, suša je dolazila svake desete godine, sada svake treće.” Nana Namanga, Kenija.


“Ove godine zima na Srednjem Istoku je neočekivano dosta hladnija nego obično. U ponekim mestima u Saudiskoj Arabiji ima čak i snega.”

“U regiji Colca, cela sela su napuštena zbog nedostatka vode. Snega gotovo i da nema na planinama.” Sarah, Peru

Sa ovim pismima, stigle su i fotografije. Pogledajmo!

Trenutno smo iznad Wegana, više od 2000 nadmorske visine, možete videti delove zelenila tokom cele sezone.

Naučnici su jako zabrinuti zbog moguće situacije na Artiku. Da li će doći do poplava. A Grenland? Ako se sav sneg tamo otopi. Onda može doći do povećanja nivoa mora do 7 metara. Posle se prebacujemo u Indiju, da vidimo koje se promene dešavaju tamo.

Pitanja se roje i broje, pogledajte ceo video klip BBC-ja i trudite se sami formulište svest o ovom paradoksu. Dobrodošli u meteorološko vremensku paradigmu klimatskih promena.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo vas i ovo: *