Vreme je za dobre vesti

Koliko ste novih informacija i novih vesti danas saznali? Ukoliko ste prosečan korisnik interneta, sa nalozima na nekoliko društvenih mreža, svakodnevno ste bombardovani gomilom novosti, priča i tekstova. Ukoliko obratite svoju pažnju na to kakve su prirode stvari koje saznajemo o našoj zemlji, ali i onome što se zbiva u svetu oko nas, videćete da je malo dobrih vesti.

Dobre vesti

Dobre vesti su one koje govore o ljudskim uspesima, nagradama na takmičenjima, istaknutim i izuzetnim pojedincima, naučnicima, humanitarnim i kulturnim događajima i događanjima, nagradnim igrama, lepim ekonomskim i političkim pričama, herojskim delima – ukratko o svemu lepom što se dešava stalno, na dnevnom nivou, a čega mi nismo svesni i često nikad ne saznamo za to usled neinformisanosti, za šta možemo da zahvalimo medijima za koje ovakve vesti nisu interesantne.

Kažu da je nesreća fotogenična, te zato su vesti sa negativnim kontekstom okarakterisane kao zanimljivije, a vesti o dobrim stvarima kao dosadnjikave i kao one na koje ljudi po internetu ređe klikću i manje čitaju? Možda bi za kopirajtere i teksopisce bilo zanimljivo da se ovakvo shvatanje promeni, jer pisanje, ali i čitanje, dobrih vesti može povoljno i pozitivno uticati, prvenstveno, na naše raspoloženje, a onda i na naš psihički sklop, ostavljajući prostora za vedra razmišljanja i delanje.

I treba posmatrati upravo izvore informacija ispunjenih upravo sadržajem koji menja koncepciju vesti i informacija kako se danas uglavnom shvataju. Ovo je kutak koji je daleko od negativnosti i pesimizma, što je vrlo teško pronaći u svetu interneta, gde je informacija moć, pa se njom itekako manipuliše. Naravno, to ne znači da treba da čitamo samo dobre vesti i ništa više, ali ne smemo ih nikako stalno ignorisati i preskakati. Da i dobra vest može da bude moć na više načina, pokazuju sledeći razlozi.

Dobre vesti stvaraju dobre ljude

To je zaključak istraživanja sprovedenog pre nekoliko godina na Univerzitetu Britanske Kolumbije. Naime, ogledom su stručnjaci sa ovog fakulteta hteli da pokažu kako čitanjem stvarnih priča i tekstova o ljudskoj nesebičnosti i moralnosti čovek biva usmeren da se isto tako ponaša i čini dobro.

Sportisti su uvek protagonisti rekordnih rezultata, pa često ih najveći brendovi i koriste kao promotere. Tako na primer, Dejvid Bekam je brend ambasador muške sportske opreme Adidas.

Dejvid Bekam i Adidas
Dejvid Bekam, jedan od najčuvenijih brend ambasadora Adidasa

Fokusiranje na individualne primere o čijem uspehu i dobroti se govori u dobrim vestima, ohrabruje ljude da ostanu na pravom putu i ne izgube se u pričama o negativnim likovima i negativnim postupcima koje se čuju svakog dana. Dakle, čitanje dobrih vesti utiče na dizanje opšte moralne svesti.

Raspoloženje

Da li vam se nekad desilo da dobro raspoloženi krenete da čitate novine ili neke tekstove na internetu, a da ste neraspoloženi kad završite sa čitanjem? Niste jedini, jer to je još jedna moć vesti – može itekako da utiče na raspoloženje čoveka i tako mu osujeti planove koji su bili spremni za taj dan ili čak čitavu nedelju. Zato se može reći da dobre vesti stvaraju i raspoložene ljude.

Motivacija i inspiracija

Čitanje o ljudima koji su uspešni u onome što rade, koji se dobro bore sa životnim problemima, koji odolevaju negativnim uticajima i pritiscima, isto kao i čitanje vesti o uspešno završenim poduhvatima i događajima, može da nas motiviše i inspiriše da damo sve od sebe da uspemo u onome što smo planirali i što priželjkujemo već duži vremenski period, ali se ne usuđujemo da se upustimo u koštac sa tim.

Dobre vesti mogu da motivišu, a često i inspirišu ljude na nastave da jure svoje snove i da nikad ne odustaju od onoga što su zacrtali. Kad pred sobom imamo puno dokaza da se dobre stvari dešavaju, lakše je krenuti u teške poduhvate koji su nam se na prvi pogled činili strašni i nemogući, nikad ostvarivi.

Danas, kada postoji gomila knjiga samopomoći i motivacije, zar nije lakše jednostavno pročitati dobru, istinitu vest, istrgnutu iz nečijeg života i tako se motivisati za dalje životne akcije i nedaće u kojima ta dobra vest koju smo čuli ili čitali može da igra odlučujuću ulogu?  Dobre vesti su dokaz da život nije baš toliko loš i da samo od nas zavisi da li ćemo ga oblikovati po našoj meri.

Smanjenje stresa

Naporan dan na poslu, nepoložen ispit, loša ocena, raskid u vezi, svađa sa prijateljem? Stres se nagomilava, a nigde ventila koji može pomoći u borbi sa stresnim situacijama i vratiti osmeh na lice? Čitanje dobrih vesti smanjuje stres, pruža podršku u psihičkom smislu, pomaže da se lakše diše i pruža nadu u bolje sutra.

Neke vesti i informacije mogu da učine da čoveku ono što uzrokuje stres deluje smešno i nebitno i mogu da, bar malo, trgnu iz depresivnog stanja ili pesimističkog raspoloženja. Stres je pobediv uz dobre vesti koje ohrabruju i umiruju uzburkanost negativnih osećaja. Prema tome, dobre vesti stvaraju manje stresirane ljude i manje stresnih događaja. To je svakako, velika benificija i korist.

Opozicija negativnosti

Sve prethodno rečeno o dobrim vestima na kraju se nekako sintetiše u to da su one opozicija sveopštoj negativnosti koja nas svakodnevno okružuje i loše utiče na sreću i optimizam svih koji na nju prečesto naleću. Dobre vesti su protivteža pogoršavanju ljudskih briga, i protivteža su strahovima koji mogu da parališu čoveka u njegovim životnim aktivnostima i odvedu ga u letargiju i pasivnost.

Dobre vesti nas i dalje ubeđuju da je moguće promeniti svet na bolje i da su oni koji u tome mogu i treba da učestvuju – mi sami. Ako i naučnici tvrde da nam u životu treba više dobrih vesti, zašto ne dozvoliti njihov uticaj na nas i zašto ih izbegavati i ignorisati? Zato će se naš sajt Tacno vreme na dalje baviti i ovakvim temama!

Leonard Koen: „U svemu postoji pukotina, tako ulazi svetlost.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo vas i ovo: *