Radno vreme

 

Radno vreme
Radno vreme

Zanimljiv je paradoks koncipiranja termina koji se zove radno vreme. Sa pojavom informacionih tehnologija, u zavisnoti od vrste posla definiše se na različite načine, a videćemo i kako. U tradicionalnom smislu reči, radno vreme je interval od 40 sati nedeljno proveden u poslovnim aktivnosti.

Ono može biti duže ili kraće i definiše se u ugovoru o radu, a mora biti u skladu sa zakonom o radu, jednim od najbitnijih zakona svake države. U konvencionalnom smislu reči, puno radno vreme traje 40 sati nedeljno. Nekada je interval iznosio od 07:00-15:00, pa 08:00-16:00, danas je uglavnom zastupljan koncept od 09:00-17:00 svakim radnim danom u nedelji (bez subote i nedelje i prazničnog dana).

Cena radnog vremema

U praksi, najčešće u IT poslovima, ali i svakom drugom definiše se konsultantski sat. Obično se posao ugovara u konsultantskim satima po projektu, pri čemu je cena izražena u bruto iznosu. Na primer projekat se može završiti za 200 sati po ceni od 20 Eura po satu. Ovo ne znači da za naradnih 200 sati od trenutka potpisivanja treba završiti posao, već da on potražuje 200 sati rada. O rokovima brinu prodžekt menadžeri i oni se posebno specificiraju.

Benificirano i noćno radno vreme

Noćno radno vreme je svaka poslovna aktivnost koji se obavlja između 10 uveče i 6 ujutro. Ovo se ne odnosi na aktivnosti, kada na primer programer ili inženjer razmišlja u snu o rešenju problema, koje se često puta tada i reši. Možda će vremenom i ova aktivnost biti ubrojena u satnicu. Noćni rad se po pravilu smatra težim je obično njegova cena veća. Ovakvi detalji se moraju specificirati u ugovoru o radu, kolektivnim ugovorom i tako dalje.

Posebno se definiše benificirano radno vreme, tj. vreme provedeno na opasnim poslovima. Ovi poslovi se definišu zakonom i odlikuje ih mogućnost ranijeg odlaska u penziju. Primer je policija, vojska, vatrogasci, narodni poslanici i tako dalje.

Vrste radnog vremena

Radno vreme autobuske stanice u Beogradu, železničke stanice, milicije, vatrogasaca, vojske i hitne pomoći je non stop. U svakom gradu mora postojati i apoteka koja radi non stop. Radno vreme pošte definiše se u zavisnosti od filijale. Lanci prodavnica poput Maksija, Tempa, Lidla, Metroa i tako dalje, sami definišu radno vreme.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo vas i ovo: *