Koliko je star naš sunčev sistem

Sunčev sistem
Sunčev sistem

Pitanja poput koliko je star naš sunčev sistem, a koliko zemlja, bili su plod rasprava svih naučnika od drevnih sumera, antičkih filozofa i genija, pa sve do početka prošlog veka.

Ako želimo da saznamo koliko je vremena prošlo do formiranja Sunčevog sistema moramo se pozabaviti fenomenom merenja vremena.

Jedna od metoda kojom je određivana starost Sunčevog sistema je zasnovana na analizi objekata, poput meteorita. Meteoriti su, vrlo kratko vreme posle svog nastanka, pošto imaju malu masu, mogli da eliminišu svoju unutrasnju toplotu. Njihova unutrašnja temperatura zbog toga nikad nije bila visoka, jer nije bilo jake gravitacije koja bi upalila magmu kao na primeru unutar zemlje.

Oni su zato mogli da “zapamte”, tj. da budu neka vrsta memorijskih elemenata šta se dešavalo tokom njihove evolucije, a time i evolucije Sunčevog sistema.

Naša planeta Zemlja i njen jedini prirodni satelit Mesec, imali su dugo vremena visoku temperaturu pa nam ne mogu dati odgovor na pitanja o strukturi materijala od koga su nastali, o njihovom globalnom hemijskom sastavu, kao i o njihovoj starosti.

Dakle, oni su sve to narodski rečeno zaboravili!

Eksperimentalnim merenjima je pokazano da je obilnost izotopa kod meteorita ista kao kod Sunca. Analize izvršene na, do sada, najstarijem meteoritu Aljende, koji je pao 1969. godine u Meksiku, pokazuju da je starost Sunčevog sistema oko 4,566 milijardi godina. Analiza, koju ovde nećemo opisivati, zasnovana je ne merenju odnosa odgovarajucih izotopa aluminijuma i magnezijuma u koordinaciji sa vremenom poluraspada.

Eto, kratko i jasno, naš sunčev sistem je star oko 4,5 milijardi godina!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo vas i ovo: *