Istorija kartonskih kutija kroz zanimljivosti

Naravno, svi znamo da su papir izmislili Kinezi, pa se pretpostavlja da su baš oni usavršili tehniku pravljenja kartona negde u 16. veku. Ne zna se sasvim sigurno kad je i gde tačno napravljena prva kartonska kutija, ali se zna ponešto o njenom nastanku.

Najstariji papir
Najstariji papir

Prva komercijalna kartonska kutija

Godine 1817. u Engleskoj Sir Malkolm Tornhil je proizveo prvu komercijalnu kartonsku kutiju za koju je bio potrebno izvestan napor od skoro pola dana rada!

Nastanak rebrastog kartona

A onda, 1856. godine, gospoda Edvard Alen (Edward Allen) i Edvard Hili (Edward Healey) su krenuli u proizvodnju i prodaju visokih muških šešira. Hteli su materijal u koji bi mogli staviti šešir i dostaviti mušteriji, a koji bi šeširu mogao zadržati oblik i istovremeno mu pružiti toplinu i zaštitu.

Dakle, oni su izmislili valoviti, ispresecani (ili nabrani) papir koji danas zovemo lepenka. Taj talasasti karton je materijal obično napravljen od drvenih vlakana koji nisu izbeljivani sa naboranom stranicom koja je zalepljena na jednu ili obe srtane kartona. Ovaj talasasti (rebrasti) karton za kutije je navodno patentiran u Engleskoj iste, 1856. godine.

Patent za “unapređenje papira za pakovanje”

Ko zna da li je gospodin Albert Džons iz Njujorka ikada upoznao gospodu koja su pravila visoke šešire, ali izvesni gospodin je decembra 1871. godine patentirao svoj proizvod. Na toj licenci je pisalo da se patent dodeljuje za “unapređenje papira za pakovanje.

U opisu patenta se detaljno opisuje novi način pakovanja koje pruža lakši transport i spečava lomljenje flaša i staklenih lampi. Naravno, naglašeno je da patent ne služi samo za pakovanje flaša već bi se takva kutija za pakovanje mogla slobodno  koristiti i za druge stvari, ali i da postoje i mnogi drugi materijali koji bi se na sličan način kao i karton i papir mogle izrezbariti tj. napraviti talasastim za svrhu pakovanja.

Sve počinje od semena

robert gairNekoliko godina nakon toga, kartonska kutija uzima svoj sadašnji oblik. Škot Robert Gair je bio vlasnik fabrike papirnatih vrećica u Bruklinu.

Neki radnik u njegovoj radionici je 1879. navodno presom probio hiljade malih kesica za pakovanje semena, umesto da ih samo presavije. Gair je pokušao da popravi stvar tako što je taj papir presavio i dobio kutiju!

Stari način ručne izrade kutija je bio zahtevan i trebalo je vremena: prvo bi se presom spajale stranice papira i kartona, a onda nožem sekle ivice.

To su zapravo bili prethodno isečeni ravni delovi proizvedeni na veliko, koji bi se zatim presavijali u kutije. Nepotrebno je reći koliko su ove „savitljive“ kutije bile skupe. Isprva su se koristile od strane raznih proizvođača malih stvari poput čaja, paste za zube, kozmetike, krema i biskvita.

Prvi klijenti gospodina Gera su bili Colgate, Ponds, Pacific Tea Company.

Expanzija ambalaže pred kraj XIX veka

Kasnijih godina proizvodnja i potražnja ovakvih rebrastih kartonskih kutija je eksplodirala, posebno na prelasku vekova sa eskpanzijom trgovine – mašinskim putem su počele da se prave kutije, meri sadržaj kutija i onda su se pečatile i zatvarale. Tako su proizvođači štampali na kutijama (na etiketama) težinu pakovanja i sadržaj kutije.

Kutija-I-svetski-rat

Prvu količinu kartonskih kutija za potrebe pakovanja hrane – tj. biskvita prvi su započelli američki proizvođač slatkiša „Nabisco“ 1896. godine. Braća Kellog su na velika vrata uvela pakovanja žitarica u kutije od kartona početkom XX veka.

Prodaja kartonske ambalaže u Srbiji

Danas postoji puno specijalizovanih online prodavnica za ambalažu od kartona, drveta, plastike… Na sajtu www.packshop.rs imate ogroman izbor kartosnkih kutija: kutija za prehrambenu industriju (kutija za pice, roštilj, kolače, torte), ali i sve ostale potkategorije zaštitne ambalaže za ostale industrijske niše.

Umesto zaključka

Zato sledeći put kada u ormanu naiđete na neku kartonsku kutiju punu stare odeće, kupite neku igračku ili samo otvarite kutiju krekera, zahvalite svim ovim ljudima i pronalazačima koji su napravili takvu dobru pomoćnu stvar kao što je sklopiva kutija!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo vas i ovo: *