8 drevnih turističkih atrakcija u Grčkoj

Skulptura Zevsa, vrhovnog Boga antičkih Grka
Skulptura Zevsa, vrhovnog Boga antičkih Grka

Antička Grčka, bajka koja sa vremenom sve više živi. Mesto gde se zapadna civilizacija rađa. To je prosto tako. Nema osobe na svetu koja nije čula za Grčku, njenu fascinantnu istoriju, filozofe, umetnička i kulturna dela, ili da nije videla sliku neke neverovatne plaže i ostrva.

Možda ne znaju baš svi detalje o njihovoj istoriji kao što to učimo mi u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, ali manje više su svi čuli za Termopilsku bitku, čuvenih 300 Spartanaca, demokratiju, grčke bogove Zevsa i Herkulesa.

To je dovoljno da svima postane jasno koliki je značaj Grčka imala na razvoj moderne civilizacije i da barem pretpostave da se u Grčkoj, nekada najvažnijoj zemlji Mediterana, mogu videti brojne kulturne i istorijske znamenitosti antičkog perioda.

Pored toga tu su i brojni zanimljivi gradovi unikatne arhitekture, koji su pod zaštitom UNESCO-a, fantastične plaže i priroda, i unikatna grčka seoca na ostrvima Jonskog i Egejskog mora. Prema tome, celokupna Grčka spada u najpoznatije turističke destinacije, pa pogledajte 9 najpoznatijih turističkih atrakcija u Grčkoj.

Motivi grčke mitologije
Motivi grčke mitologije

#1 – Delfi teatar

Ko god zna iole malo o grčkoj mitologiji, njihovom paganskom periodu i istoriji, upućen je u grčka svetilišta kojih je bilo mnogo i u blizini bitnih delova i gradova. Svetilišta su mesta gde bi obični ljudi, ili kraljevi odlazili na hodočašća kako bi spoznali svoju sudbinu i zamolili bogove za pomoć i oprost. Delfi teatar se nalazi na planini Parnasus na severnoj strain Korintskog zaliva, na najpoznatijoj proročanskoj planini u Grčkoj.

Amfieatar u Delfima, Proročanska dolina
Amfieatar u Delfima, Proročanska dolina

Upravo tu se nalazi i Apolonov hram u podnožju teatra. antički teatar se nalazi na brdu i postavljen je tako da nadgleda celu dolinu. U trenutku zidanja, negde oko IV veka p.n.e. je mogao da primi 5.000 gledalaca i kao takav je jedan od najpoznatijih teatara celokupne ljudske istorije.

#2 – Meteori

Ako Vas je srednja škola vodila u Grčku na ekskurziju, onda ste skoro sigurno posetili Meteore, najneverovatnije delo nastalo od strane majke prirode i čovekove ruke u srcu Grčke. Fascinantne geološke formacije koje predstavljaju visoke stene, međusobno povezane izgrađenim putevima, sa manastirima izgrađenim na vrhu tih stena, oduzimaju dah. Što kada se posmatarju iz podnožja, što kada se posmatraju kroz uspon na same Meteore.

Meteori
Meteori

Ovo je jedna od najkomplikovnijih ruta koje vozači autobusa voze, a smatra se da samo najbolji vozači mogu da odvozaju ove rute. Manastiri na meteorima su nastali u periodu između 14. i 17. veka n.e. iako je ovaj prostor naseljavan još od pre 50.000 godina p.n.e. Nalatze se u središtu grčke kopnene regije, na gotovo savršeno preciznom odstojanju od Egejskog mora sa istočne, i Jonskog mora sa zapadne strane.

#3 – Akropolj u Atini

Akropolju nije potrebno posebno predstavljanje, ali ipak valja reći da je ovo jedan od najprepoznatljivijih istorijskih spomenika i spomenika kulture u svetu. Akropolj je uzvišenje u Atini, na kom se još uvek vide ostaci hramova, ulica i trgova izgrađenih u antičkom periodu, pre nove ere. Akropolj je inače najviši deo grada (uzvišenje) bilo gde drugde, ali zahvaljujući klasičnim hramovima kao što su Partenon, hram Atine Nike ili Erehteon, kao i poznatim stubovima, Karijatidama, Akropolj je postao simbol upravo za to. Na Akropolju i u njegovoj blizini su se nalazila glavna svetilišta, hramovi i administrativni centar stare Atine, gde su se donosile glavne odluke o sudbini Atine i celokupne stare Grčke.

Greece, Attica, Athens, Acropolis, listed as World Heritage by UNESCO

Stari akropoljski muzej se nalazio upravo tu, da bi se novi izgradio u podnožju i blizini Akropolja, i predstavlja neverovatnu atrakciju. Dimenzije Novog akropoljskog muzeja su zaista fascinantne, arhitektura je posebno interesantna, a zanimljivo je i to što je predviđen dodatni prostor za arheološke ostatke koje Grčka potražuje od Velike Britanije.

#4 – Grad Krf i ostrvo Vido (kada su SRBI u pitanju)

Glavni grad Krfa je istoimeno mesto na zapadnoj obali ovog lepog, najsevernijeg ostrva na Jonskom moru, koje ima oblik pisanog slova “F”. Krf je ostrvo duge istorije, posebno poznate nama, a iz perioda Prvog svetskog rata. Grad Krf je očuvan u svom izvornijem obliku, a veoma je utican venecijanskim stilom i gradnjom, pošto je nekoliko vekova bio u vlasništvu Mletaka. Istorijski deo grada Krfa je pod zaštitom UNESCO-a kao veoma važno kulturno i istorijsko zdanje, a posebno su zanimljive tvrđave koje se nalaze u ovom gradu. U ovom gradu se nalazi i Srpski muzej u kom se mogu pogledati predmeti koji datiraju iz Prvog svetskog rata.

Krf glavni grad
Krf, glavni grad

Možda najočigledniji „spomenik“ jeste i samo ostrvo Vido na kom se nalazila srpska bolnica za Srbe koji su preživeli albansku Golgotu. Na tom ostrvu su kopani i prvi plitki grobovi za brojne srpske žurke, koji su potom većinski sahranjeni u večnu plavu grobnicu. Bilo kako bilo i sam Krf je zaista fantastično ostrvo, sa divnom prirodom, plažama i mestima za provod. Iako nije atrakcija u tom smislu, Kavos na Krfu, kao perfektno mesto za party letovanje, je razlog zbog kog će veliki broj mladih rezervisati svoj BalkanFun leto 2016 Krf, aranžman za mlade, te u pauzama između žurki, usput kroz brojne izlete posetiti i ove fascinantne kulturne i istorijske znamenitosti.

#5 – Grčke plaže su kategorija za sebe

Plaže u Grčkoj su bajka koja još nije ispričana. Bajka koja treba da se doživi. Postoje mnoge kulturne znamenitosti koje su poznate, ali plaže su ono što krasi modernu Grčku i zbog čega se najveći broj turista upućuje upravo ovde za letovanje. Kako ova zemlja poseduje ogroman broj fantastičnih plaža, bilo da su peščane ili šljunkovite plaže, divlje ili uređene, zaista zaslužuju kategoriju za sebe. Neke najpoznatije su definitivno plaža Mirtos na jonskom ostrvu Kefalonija, zatim takođe jonski sused plaža Navagio ili Shipwreck kako se još naziva, locirana na Zakintosu, Egremni na Lefkadi i druge. A na Egejskom moru se mogu naći takođe neverovatne plaže, pogotovo na daljim Egejskim ostrvima poput Rodosa i Krita. Najpoznatije plaže na Kritu su Balos i Elafonisi.

#6 – Santorini

Santorini ili drevna legenda o Atlantidi. Ostrvo na kom je naš Zdravko Čolić snimio spot za jednu od poslednjih pesama, je mnogo više od Čole. Šalu na stranu, lepota ostrva Santorini leži u njegovoj autentičnosti i spratovnosti sa grčkim kućicama u mediteranskom stilu, koje izgledaju poput plavih lestvica, ili eventualno plavih kapica u brdu.

Santorini, krovovi kuća
Santorini, krovovi kuća

Zelenilo ostatka ostrva, sa pogledom na nepreglednu pučinu čini da se osećate poput nekog antičkog heroja i mitološkog junaka kog su na zemlju poslali sami bogovi. Santorini se nalazi u središtu mnoštva egejskih ostrva.

#7 – Mikonos

Mikonos je još jedno karakteristično grčko ostrvo, nizijskih karakteristika nasuprot Santoriniju, ali podjednako zanimljivom i lepom arhitekturom. Mikonos je ostrvo za koje se najčešće odlučuju imućni stranci zbog vioskih cena smeštaja i života.

Mikonos letovanje
Mikonos letovanje

Treba reći da je Mikonos nažalost ostrvo koje polako izjeda samo sebe, ako to već i nije učinilo. Neodrživost potreba i gradnje, malo pomalo koštaju ovaj raj na zemlji. U svakom slučaju, šarmantne bele kućice koje se nadovezuju jedna na drugu, pogotovo predveče kada se polako pale svetiljke, zaista odaju neverovatnu notu spokoja i lepote.

#8 – Putevi Sparte i Termopili

Iako se ne može tačno konkretizovati samo jedna atrakcija, celokupan Peloponez je atrakcija za sebe. Upravo ovde se nalaze brojni arheološki ostaci koji su vezani za Spartu, njenu istoriju i kulturu. Amfiteatri, ostaci hramova i svetilišta, su samo neke od stvari koje Vam mogu pokazati ostatke spartanske kulture.

Termopili, Kralj Leonida
Termopili, Kralj Leonida

Severoistočno od Peloponeza, nakon Korintskog kanala, i severnije od Atine stiže se do Termopila, za koje se smatra da predstavlja poprište čuvene Termopilske bitke u kojoj se sukobilo hrabrih 300 spartanaca sa ogromnom persijskom vojskom. Danas se ovde može zateći spomen ploča sa natpisom koji govori da tu leži trista hrabrih Spartanaca, ali je simbolika i značaj znatno veći.

Ovo su samo neke od najprepoznatljivijih drevnih atrakcija u celokupnoj Grčkoj, čega ima zaista mnogo više. Ako se ikada odlučite da posetite Grčku, idealna opcija je da još detaljnije istražite sve što bi Vas moglo zanimati, a ako ste se uputili isključivo na pasivan odmor i letovanje, tu su savršene plaže. Javite nam utiske i šta biste vi dodali na listu?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo vas i ovo: *